Het voetbalshirt: een compleet mode-item

Het voetbalshirt: een compleet mode-item

Het voetbalshirt: een compleet mode-item

De gedachte dat voetbalshirts alleen ervoor moet zorgen dat iemand zich kan identificeren met de club is al lang niet meer waar. Voetbalshirts waren traditioneel gezien uitsluitend bedoeld om voor eenheid te zorgen en om onderscheid te maken met het andere team waartegen werd gespeeld. Het voetbalshirt had in die zin dus puur een functionele betekenis. Tegenwoordig is dat wel anders. Voetbalshirts zijn steeds flitsender, strakker, lichter en ook uitgerust met speciale technieken. Ook vormen de shirts een belangrijke bron van inkomsten voor clubs die over veel fans beschikken. Daardoor moet het shirt niet alleen functioneel zijn, maar ook mooi om te zien. Het voetbalshirt is namelijk uitgegroeid tot een compleet mode-item.

Steeds meer details

Pak je laatst gekochte shirt er maar eens bij en let op alle details die daarop te vinden zijn. Die zijn tegenwoordig overal te vinden. Achterop het shirt, aan de binnenkant van de kraag en zelfs helemaal onderaan het shirt. Overal zijn verwijzingen te vinden die er gezamenlijk voor moeten zorgen dat het voetbalshirt uitgroeit tot een waar collectors-item. Dat verschil is duidelijk waar te nemen wanneer je meerdere shirts van dezelfde club hebt. Vergelijk maar eens de thuisshirts van jouw favoriete club van dit seizoen met de thuisshirts uit de jaren ‘90. Je zult meteen zien hoe wijd de shirts destijds zaten en dat er toen nauwelijks aandacht was voor details. Of dat ook betekent dat shirts nu automatisch mooier zijn? Niet helemaal. Want wie geniet er nou niet van voetbalshirts zoals het Argentinie voetbalshirt uit 1986, het Brazilie voetbalshirt van 1970 of natuurlijk het Oranje-shirt van 1974?

Volwaardig voetbal-item

Toch kunnen we als echte voetbalfan ook wel genieten van de moderne voetbalshirts. Een van de voordelen van moderne voetbalcollecties is dat de voetbalshorts en de sokken zijn uitgegroeid tot producten die ansich ook de moeite waard zijn. Moderne voetbalsokken zijn niet zomaar sokken, maar zien er op en top uit. Voetbalbroekjes ademen goed door en zijn niet meer zo overdreven kort als in de jaren ‘70. Zo zitten de voetbal-items tegenwoordig een stuk prettiger dan voorheen en wordt de huid en het lichaam zo min mogelijk belast tijdens intensief gebruik. Dat het voetbal is veranderd is dus niet alleen te zien op het veld, maar ook in de kleding en de hele merchandising. Voetbalshirts zijn steeds modieuzer en daar moet je van houden. Wij kunnen in elk geval genieten van zowel retro als nieuwe voetbalshirts.

Mexign

Reacties zijn gesloten.